SSI x DHL Stafetten
Du kan umuligt have undgået at høre om dem de sidste par år: Statens Serum Institut, også kendt som SSI, og instituttets direktør, Henrik Ullum. Instituttet og Henrik har været en del i medierne i forbindelse med Covid-19, så du kender nok til dem. Men nu skal det (heldigvis) ikke handle om Covid-19 mere, men derimod om hvorfor en stor offentlig institution som SSI deltager i DHL Stafetten.
Statens Serum Institut er en tilbagevendende gæst ved DHL Stafetten og i år er ingen undtagelse. Sammen med det samlede Sundhedsministerium stiller de med flere hundrede deltagere til DHL Stafetten i København i år. SSI er kendt for mange ting, men stafetløb er nok ikke det første, tankerne ledes hen mod, når de nævnes. Vi har derfor taget en snak med direktøren, Henrik Ullum, om, hvorfor SSI deltager i DHL Stafetten og hvad sådan et arrangement har af betydning for instituttet.
Lad os starte med hvorfor Statens Serum Institut deltager i DHL Stafetten? Der er ifølge Henrik to gennemgående årsager til, at SSI deltager i DHL Stafetten:
- Det er et kollegialt arrangement, hvor man kan samle medarbejderne på tværs af afdelingerne og få en hyggelig eftermiddag og aften ud af det. Selvom man er inddelt i hold, så både spiser og hepper man sammen med de øvrige hold, og det giver noget til sammenholdet på tværs af afdelinger og funktioner. Som Henrik formulerer det: ”Der er ikke forskel på høj og lav til DHL Stafetten, for her deltager vi alle sammen på lige fod og hygger os uanset hvilken funktion vi har i hverdagen.” Af samme årsag deltager alle medarbejdere samme dag.
- Det er et aktivt arrangement, hvor langt størstedelen enten løber eller går. Det er derfor med til at sætte sundhed og trivsel på dagsordenen hos SSI, særligt fordi flere løbetræner eller går længere ture frem mod arrangementet, så de er helt klar til at give den gas på dagen.
Motion er godt og at være sammen med sine kolleger er godt, og det har DHL Stafetten skabt rammerne til at samle i et arrangement.
Henrik Ullum, Statens Serum Institut
Så alt i alt mener han, at DHL Stafetten er et godt arrangement for Statens Serum Institut at deltage i. Det næste spørgsmål er så, hvordan SSI sikrer, at medarbejderne melder sig til at deltage i DHL Stafetten? For det første hjælpes arrangementet godt på vej af, at der er tradition for at SSI deltager i det. Derved ved de fleste medarbejdere, at de i sensommeren skal sætte kryds i kalenderen. For det andet bliver alle medarbejderne informeret om arrangementet via instituttets intranet. Her er informationerne både af praktisk karakter, så som hvordan man tilmelder sig, og af mere promoverende karakter, så som hvor hyggeligt arrangementet er. For det tredje har man internt et helt netværk af medarbejdere, der koordinerer for de enkelte afdelinger og promoverer arrangementet i deres nærmiljø. Derudover er der sørget for, at Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet har telte sammen, så man kan samle alle medarbejderne og skabe nogle ekstra hyggelige rammer for dagen. Medarbejderne får desuden udleveret en t-shirt, så man får følelsen af at være en del af en enhed, og som skaber grobund for sammenhold og netværk på tværs af afdelinger.
”Vi prøver at gøre det attraktivt for vores medarbejdere at deltage i DHL Stafetten, men det er jo dybest set et koncept der sælger sig selv,” siger Henrik Ullum og fortsætter: ”Derudover er det også en af de få frynsegoder vi som offentlig institution kan tilbyde vores medarbejdere, så for os [SSI] er det et ekstra plus, at arrangementet både er hyggeligt og sundt for vores medarbejdere.”
Vi prøver at gøre det attraktivt for vores medarbejdere at deltage i DHL Stafetten, men det er jo dybest set et koncept der sælger sig selv. Derudover er det også en af de få frynsegoder vi som offentlig institution kan tilbyde vores medarbejdere, så for os [SSI] er det et ekstra plus, at arrangementet både er hyggeligt og sundt for vores medarbejdere.
Henrik Ullum, Statens Serum Institut
Men DHL Stafetten er kun én gang om året, så hvordan holder Statens Serum Institut fast i sundhed, velvære og hygge resten af året? Som udefrakommende vil man være tilbøjelig til at tænke, at SSI fokuserer meget på sundhed. Henrik Ullum siger det meget præcist: ”Det er klart, at når vi arbejder med sundhed og sygdom, så prøver vi selvfølgelig også at have fokus på det i forhold til arbejdspladsen og vores medarbejdere.” SSI stiller derfor mange forskellige faciliteter til rådighed for deres medarbejdere, så de kan bevæge sig i og uden for arbejdstiden. De har fx et træningscenter, en gymnastiksal, en boldbane og en tennisbane. De har også deres helt eget sportsforening, IK Sera, som har eksisteret siden 1939. Alt sammen ligger på Amager, hvor SSI holder til og til dagligt huser flere tusinde medarbejdere. At hygge sig sammen, særligt på tværs af afdelinger, er lidt mere udfordrende med en kompleks arbejdsplads, hvor der er alt lige fra laboranter til kontorassistenter, for ikke at tale om antallet af medarbejdere. Derfor forsøger SSI at afholde nogle interne arrangementer i løbet af året, foruden deres deltagelse i DHL Stafetten. De har både en forårsfest, en julefrokost og en såkaldt ”brobygger”-uge, hvor man internt i Sundhedsministeriet (herunder også SSI) kan komme rundt og se, hvad andre afdelinger og funktioner laver. Derudover er sportsforeningen såvel som deres foredragsklub, personaleforening og barudvalg også med til at skabe hygge og sammenhold blandt medarbejderne og på tværs af afdelingerne i løbet af året.
Desværre har Henrik ikke mulighed for at deltage i år, da en arbejdsrejse ligger samtidig med DHL Stafetten. Han lover dog et stærkt comeback i 2023! Vi skulle dog hilse og sige: ”Jeg håber at både SSI medarbejdere og andre deltagere får en rigtig god dag.”
Rigtig god fornøjelse!